Burgeroorlog in Mali

Sinds 2011 heerst er eigenlijk al een sluimerende burgeroorlog in het Noorden van Mali. In 2014 slaagden jihadisten samen met ontevreden Toeareg rebellen erin een groot deeel van het land in een burgeroorlog te trekken. Franse en Nederlandse militairen dringen in korte tijd de rebellen terug naar het Noorden.

Een gelegenheidscoalitie van Toeareg en Jihadisten werd kort daarna verbroken. Eigenlijk waren de Toeareg militair geen partij voor de Jijhadisten. Met als gevolg dat de jihadisten het voor het zeggen kregen, terwijl de Toeareg dachten hierme een vorm van onafhankelijke Staat in het noorden van Mali af te kunnen dwingen. Het slecht bewapende Malinese leger was geen partij voor de sterk gemotiveerde rebellen en jihadisten.  

Gelukkig merken de Mailinesen in Sikasso niet veel van het oorlogsgeweld, maar de hoop is wel de bodem ingeslagen. Mali bevindt zich in een afschuwelijke situatie en het werk van Miriyawalé is meer nodig dan ooit! Het centrale thema Gezondheid van 2012 en daarna in het Centre is Santé (gezondheid). Elk kind krijgt bij inschrijving een stukje zeep om thuis de handen mee te wassen en kan als het op is voor 50 CFA (€ 0,08) een nieuw stuk kopen.

We praten, knutselen, zingen en tekenen over gezondheid, hygiëne en goed eten. Het Centre heeft nog genoeg nieuwe ideeën voor komende jaren, waaronder ambulante activiteiten zoals eens per maand een openbaar zaterdagfeest in "Maison du People" in het centrum van Sikasso.

ook zijn er plannen om korte speelfilmpjes te vertonen over HIV AIDS (http://www.globaldialogues.org), om theater te maken en voorlichting te geven over specifieke ziektes zoals, tbc, malaria, diarree. Festiviteiten worden standaard beeindigd met een (ont)spannende film.